Op donderdag 19 oktober kwam de derde en laatste groep in Medgidia aan. Op vrijdag werden ook zij direct aan het werk gezet in Valeni. De planken voor het terras moesten nog worden geschaafd en gelakt worden. De deuren van het toiletgebouw moesten er nog in en er moest nog een hek voor de toiletten komen. De achterkant van het toiletgebouw moest nog worden voorzien van planken die eerst ook nog geverfd moesten worden. In het keukentje moesten ook nog tegels gelegd worden en om te zorgen dat de kinderen niet door de blubber naar de wc moeten, moest er ook nog een looppad worden gemaakt.

Daarnaast had Dick ook nog een extra klusje aangenomen, een vloer storten bij een mevrouw in Medgidia. Er was dus nog genoeg te doen en naast alle klussen waren er ook nog de kinderen die om aandacht vroegen. Vol enthousiasme ging ook deze ploeg weer aan de slag. Aan het einde van de week was het terras af en zijn er twee toiletten helemaal klaar. Er is een looppad gestort van de ingang van het terrein naar huisje en van het huisje naar het toiletgebouw. Het keukentje is voorzien van tegels op de vloer, de basketbalpaal is geplaatst, er zit een fazant in de septic tank zodat deze niet een paar keer per jaar geleegd hoeft te worden. Op de laatste dag zijn er ook nog 10 bomen geplaatst zodat de kinderen hopelijk over een paar jaar appels en peren kunnen plukken.

Tussen al de werkzaamheden door was er ook tijd om op huisbezoek te gaan. We kwamen bij een gezin met 4 kinderen waar de moeder in verwachting is van het vijfde kindje. Er was nog helemaal niets. Dankbaar waren we dan ook dat we dit gezin een paar dagen later konden helpen met een ledikant en een matras.

Ook hebben we een kijkje kunnen nemen bij de shop welke gehouden werd in Valeni. Kinderen konden allerlei producten kopen van hun punten. Punten die ze verdienen door dat ze komen, doordat ze netjes aangekleed zijn en hun haar hebben gedaan, doordat ze luisteren en doordat ze mee doen met de activiteiten zoals schrijven, rekenen, lezen, kleuren, knutselen.

Veel kleren, schoolspullen, zeep, wasmiddel en shampoo, meegekomen met het transport lagen nu in het winkeltje. Daarnaast waren er ook levensmiddelen te koop zoals olie, rijst, pasta en bloem. Veel kinderen gingen met een volle tas en een grote glimlach weer naar huis. Een aantal kinderen kwam daarna nog showen welke nieuwe schoenen en nieuwe kleren ze hadden ‘gekocht’ in de shop.

Robin is nog bij een jongen op bezoek geweest die op zomerkamp bij hem in de groep zat en daarna hebben ze samen in het centrum Rummikub gespeeld. Een mooi weerzien!

Op de laatste dag is een deel met Paula en Sandra mee geweest naar Valeni en de anderen hebben geklust bij Ovidiu thuis en de vloer gestort bij een mevrouw in Medgidia.

In Valeni zijn we de dag begonnen met het eten van pannenkoeken, die Marit, Egbert en Wibren de dag ervoor hadden gemaakt. We zaten heerlijk in het zonnetje op het ruime terras, wat een zegen! De kinderen mochten zelf hun pannenkoek smeren en oprollen en dat was al een feestje! Daarna hebben ze er heerlijk van gesmuld, soms was het wel meer jam dan pannenkoek 😊.

Nadat de pannenkoeken op waren hebben we kerstkaarten gemaakt voor de kinderen in Nieuwleusen. Iedereen was heel enthousiast bezig! Toen de kaarten klaar waren hebben we de groep in drieën gesplitst en ging een deel van de kinderen met Wibren en Marit basketballen. Een ander deel speelde heel rustig met blokjes en de rest ging sjoelen. Het was bij het sjoelen nog wel heel lastig om de punten op te tellen, vooral als iemand meer dan 10 punten had gescoord, een mooie rekenles dus!

De kinderen uit de tweede groep, gaan ’s ochtends eerst naar school. Meestal zijn ze dan om half 12 wel uit, soms staan ze al om half 11 voor het hek, maar vandaag duurde het wel heel lang voordat de kinderen kwamen. Om 12 uur hadden we nog maar twee kinderen en hadden we al een heel aantal potjes gesjoeld. Om kwart over 12 kwamen er nog meer kinderen en om half 1 zaten de banken vol en waren de pannenkoeken op. Ook hier was het weer een feest dat ze zelf hun pannenkoek mochten smeren. Daarna gingen we kerstkaarten maken. Je zag duidelijk verschil tussen de kinderen die al een tijdje naar het programma komen en de kinderen die nog niet zolang komen. Bij de laatste groep was alle hulp welkom, terwijl de andere kinderen al netjes ‘Cu drag’ en hun naam op de kaarten konden schrijven.

Toen we terugkwamen was het tijd om de bus en de aanhangwagen weer te laden. Dick had een mooie ‘terugvracht’ aangenomen en we waren dus wel even zoet om alles in te laden. ’s Avonds konden we nog één keer genieten van Gerries kookkunsten en de volgende ochtend was het tijd om weer terug te gaan naar Nederland.

Het was een mooie tijd, dankbaar voor al het werk dat we konden doen, voor het toiletgebouw wat nu in gebruik is genomen en voor het terras waar de kinderen zoveel ruimte hebben om te leren en te spelen, voor het ledikantje dat we mochten brengen en dat we zo dicht bij de mensen mochten zijn. Hopelijk hebben ze door ons werk heen ook iets gezien van Jezus’ liefde voor ons allemaal.