De meeste kinderen die naar onze projecten in Valeni en Medgidia komen zijn van Turkse of van Roma Turkse afkomst. Van huis uit zijn ze Moslim, misschien niet streng praktiserend, maar als het Suikerfeest plaats vindt zullen zij ook allemaal in hun beste kleding bij familie langs gaan om een liedje te zingen en snoepjes of geld te ontvangen. Ze zullen misschien geen schaap of geit slachten, maar tijdens het offerfeest zal er ook bij hen thuis een feestmaal op tafel staan. 

Om iets meer te weten over de Islam, en hoe wij het beste kunnen werken onder Moslims, volg ik nu module I van een Internationale cursus over de Islam aan een Bijbelschool in Constanta. De eerste week was een introductie op de Islam, hoe is deze ontstaan, wat houden de 5 (of 6) zuilen in en welke heilige boeken kent de Islam. Verder hebben we het ook gehad over de overeenkomsten tussen de Islam en het Christendom en de grote verschillen, obstakels waar je tegen aanloopt en wat Mohammed zegt over Jezus. 

Nu valt er heel veel te zeggen en te schrijven, maar wat mij het meest aangeraakt heeft en waar ik heel blij en dankbaar van kan worden is dat onze God, de God van de Bijbel, een God van liefde is, een God die wij Vader mogen noemen, die zich om ons bekommert, een God die niet ver weg is en hoog verheven, maar die dicht bij ons wil zijn, een relatie met ons wil hebben. Dat is misschien voor het nieuwe schooljaar dat hier in Roemenië bijna begint wel de mooiste boodschap die wij mogen verkondigen.    

Ik wil er nog een klein punt aan toevoegen. Vrijdag was de laatste dag van de eerste week en die sloten we af met een toets maar ook met het vrijdag gebed. Wereldwijd zijn er meer dan 60.000 Christenen die elke vrijdag voor Moslims bidden. Dit heet Jumaa Prayer Fellowship. De organisatie heeft een website en een speciale app waarop ze elke week enkele gebedspunten plaatsen. Deze week baden ook wij mee. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat zou het mooi zijn als we elke vrijdag met hen mee zouden bidden en als u en jij wilt neem dan ook op vrijdag ons werk mee in uw en jouw gebed.