Het is woensdagmiddag iets na half 4. De kinderen zijn al even naar huis en wij hebben ook de schoonmaak en de voorbereidingen voor de volgende dag afgerond. Nicoleta en ik lopen samen richting het centrum. Vlak voor het pleintje lopen we een winkel binnen, een soort van voordeelshop met merken uit het buitenland. Ik ben er wel een keer eerder geweest, maar niets gekocht, ook vandaag niet.

 

Maar als ik binnenkom is er wel iets dat direct mijn aandacht trekt, die melodie, dat is een bekend tussenspel, dat ken ik. Waar is dat ook alweer van? Is dat geen Nederlands nummer? Of is daar ook een Engelse of Roemeense versie van? En het tussenspel duurt en duurt en duurt, tot ik de woorden hoor ‘Een man weet niet wat ie mist’. Dat is De Dijk met het nummer ‘Als ze er niet is’! Verbaasd zeg ik in het Roemeens ‘Maar dat is een Nederlands’. ‘Ja, dat klopt’ zegt de winkeljuffrouw. ‘‘Nederland’ zeggen jullie toch? Ja, ik ken ook al een paar woordjes’. En ze legt me uit dat de muziek centraal geregeld is. In alle filialen van deze keten draaien ze dezelfde muziek en omdat deze zender gratis is, heeft ze de Q-music Top 500 opstaan. Want dat is de jingle die ik even later voorbij hoor komen. Gelukkig voor haar draaien ze naast Nederlandstalige ook Engelstalige nummers, misschien dat zij daar nog iets van herkent.