Kinderen uit kansarme gezinnen naar school

Copi of Love

Wie ben ik

Mijn naam is Sandra Pasman, 36 jaar oud, en ik kom uit Nieuwleusen. Ik heb jarenlang bij een transportbedrijf gewerkt en in mijn vrije tijd mag ik graag hardlopen. Misschien had ik dat nog wel jaren kunnen doen, maar in de zomer van 2015 veranderde er iets. Ik ging voor de eerste keer naar de Roemeense plaats Medgidia. 

Hoe kwam ik in Medgidia terecht?

Mijn verhaal

Met een groep jongeren uit de kerk organiseerden we in de zomer van 2015 een VakantieBijbelWeek en mochten we een week lang activiteiten doen met Turkse en zigeuner kinderen en nog belangrijker hen vertellen van Gods liefde, ook voor hen. Het was niet alleen maar leuk, want je zag om je heen en je hoorde van Roemeense vrijwilligers over schrijnende situaties. 

Elena

Neem nu dat meisje, Elena, uit mijn groep, 8 jaar oud, opgevoed door haar broer van 17 die vaak weg was. Wonend in een vervallen huis, zonder ouders, vaak ook zonder eten en zonder dat ze naar school ging. Het raakte mij diep. En in mijn hart was een verlangen gekomen, ‘Wat als je hier voor langere tijd zou kunnen blijven om deze kinderen te helpen…’

Deria

Een jaar later tijdens de VakantieBijbelWeek werd dat verlangen versterkt, toen Deria bij mij in de groep zat. Een meisje, ook 8 jaar, dat bijna geen woord Roemeens sprak. Wat was het mooi om het verschil te zien tussen haar eerste kleurplaat op maandag, meer het gekras van een 2-jarige, tot het laatste werkje op vrijdag, waarbij ze al binnen de lijntjes probeerde te kleuren en elk vakje een ander kleurtje kreeg. Wat had ze veel geleerd in 5 dagen tijd.

Terug naar Roemenië

Toen ik in februari 2017 werd gevraagd om een half jaar te helpen op het centrum, was de beslissing in mijn hart snel genomen. Ik begon met een cursus Roemeens om met de kinderen en volwassenen daar te kunnen communiceren. In september vertrok ik. Ik ben daar uiteindelijk 10 maanden geweest om kinderen die niet naar school gaan toch onderwijs te geven. Dit deed ik samen met Iuxel, een Roemeense vrijwilliger. Daarnaast hielp ik met de zondagschool en huiswerkbegeleiding. 

 

Omdat ik vond dat ik enige kennis miste startte ik bij terugkomst in Nederland met de PABO.

Met deze kennis kan ik de kinderen in Medgidia nog beter helpen!

Wat ga ik doen?

Graag wil ik Ovidiu, Ana en Nicoleta helpen om ervoor te zorgen dat Turkse en Roma kinderen die naar de projecten in Medgidia en Valeni komen de basisschool wel afmaken, zodat zij later meer kans hebben op een baan en dus een betere toekomst. Dit doen we door ze te helpen met het maken van hun huiswerk en ze extra begeleiding te geven bij het leren van de Roemeense taal en het lezen en schrijven hiervan. 

 

Dit doe ik 3 dagen in het centrum in Medgidia aan de kinderen uit klas 0, 1 en 2. Daarnaast ga ik samen met Ana 2 dagen naar Valeni, waar het accent vooral ligt op het leren van de Roemeense taal door middel van spelletjes. Op zaterdagochtend wil ik helpen om ook in het dorpje Mircea Voda structureel zondagschool te geven en de kinderen te vertellen van hun Goede Herder: Jezus.

Verlangen

Mijn verlangen om weer terug te gaan naar Roemenië bleef. Elke keer als ik even terug was, kreeg ik het gevoel dat ik weer thuis was. In februari 2020, net voor de coronapandemie in Europa begon, was ik er weer en zondagochtend was ik in het kleine kerkje in Mircea Vodă. 

Er werd gesproken over de gelijkenis van de talenten (Matheus 25: 14-30). De dienaar die een talent had gekregen was bang en stopte het talent in de grond. Wat voelde ik me als die dienaar met het ene talent waar hij niets mee deed en in de grond stopte. In juli kwam deze gelijkenis weer terug en ook weer dat gevoel, die overeenkomst, met de dienaar met het ene talent. Het werd november 2020 en op een zondagochtend in de Kerk waar ik als klein kind al met mijn ouders en broers in de banken zat, ging het weer over die gelijkenis en toen kwamen ook nog die woorden, ‘Je weet wel wat je kunt en moet’. Het voelde als een antwoord op mijn gebed en in mijn hart wist ik het: Terug naar Roemenië.

Ondersteun mij

Wilt u ook niets liever, net als Sandra en wij van het ThuisFrontTeam, dat de kinderen in Valeni en Medgidia groeien, leren en ontwikkelen? Hen laten weten dat ze geliefd zijn door onze Hemelse Vader en door scholing laten uitgroeien tot mooie mensen met een betere toekomst. Steun dan Copii of Love en geef deze kinderen kans op een betere toekomst.

 

Dit kan door uw gift over te maken op bankrekeningnummer: NL03INGB0006 4723 88 ovv Copii of Love. Of de machtiging hiernaast te printen, in te vullen en in te leveren bij Stichting ORA. Het adres staat op de machtiging vermeld. 

 

Copii of Love is een samenwerking van ORA & Medgidia. Daarmee valt Copii of Love onder de ANBI van ORA (RSIN: 8012 73 687)

 

Namens het ThuisFrontTeam en Sandra,

Hartelijk dank voor uw gift!

 

Nieuwsbrieven

Aanmelden

We houden u graag op de hoogte van het werk van Copii of Love. Onze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. Wilt u deze ontvangen, dan kunt u een mailtje met uw adresgegevens sturen naar: copiioflove@gmail.com. We zijn en blijven voor de kinderen van Copii of Love graag met u in verbinding. 

Archief

Bekijk onze webblog!

Naast de nieuwsbrieven delen we ook extra nieuws en informatie via onze webblog.

Het ThuisFrontTeam

Het ThuisFrontTeam ondersteunt het werk van Sandra vanuit Nederland. Dit doen we door acties, promoties en het beheren van de financiën. We houden nauw contact met Sandra. U kunt ons bereiken via: copiioflove@gmail.com.

Dick van Lenthe
Gerrit & Aafke Glas
Erica Adams
Wiebe Nijdam
Marit Nijdam