1. Vroege interventie 

2. Kleuterschool
3. Schoolbegeleiding 

voor kinderen uit kansarme gezinnen in Medgidia (Roemenië) 

Voorbereid door: Ana & Ovidiu Ionica, Medgidia, Roemenië
Tirza Keesmaat, Stichting ORA zending & hulpverlening 

tirza.keesmaat@stichtingora.nl Voor: Dick & Gerrie van Lenthe 

Oktober 2019 

Beste vrienden in Nederland, 

Na een lange hete zomer is de herfst gearriveerd. Zelfs in september was het hier nog boven de dertig graden. Nu is het rond de 15 graden en hebben we koude nachten.
Het gaat ons als gezin goed, ook al zijn er altijd de nodige uitdagingen in ons dagelijks leven en in ons werk. 

Dank jullie wel voor jullie betrokkenheid, gebed en ondersteuning voor ons gezin en werk! Het is goed te weten dat we allemaal in Gods hand zijn en één grote familie in zijn koninkrijk. 

1. Dagkampen 

In juli vieren we de vijfde editie van het dagkamp in ons Centrum ‘Leven in Overvloed’ in Medgidia, inmiddels een goede traditie die vijf jaar geleden begon met onze broeders en zusters uit Nieuwleusen. We kunnen de Heer prijzen, want alle deelnemers, Roemeense en Nederlandse, zeggen dat alles weer beter is dan vorig jaar. En dat is ook wat de Heer wil, nl. dat wij van kracht naar kracht en van glorie naar glorie gaan. 

Veel kinderen uit Medgidia zijn geraakt door het verhaal van Jozef, zijn afwijzing en gevangenschap, gevolgd door zijn eerherstel, wanneer hij door de genade van God de redder van zijn volk wordt. Van de ochtend tot na het avondeten leren deze veertig kinderen in verschillende groepen spelenderwijs om te gaan met elkaar, samen te werken en voor elkaar te bidden. 

Hoewel we tijd tekortkomen, zijn we toch twee dagen in de Turkse wijken van Castelu en Valeni geweest om over Jezus te vertellen door te zingen, spelletjes en toneelstukjes te doen en snacks uit te delen aan de geliefde kinderen in deze wijken. Na het kamp krijgen we positieve reacties, dus voor volgend jaar plannen we alvast twee dagen in Valeni aansluitend aan het dagkamp in Medgidia! 

2. Naar Bulgarije en Turkije 

In augustus gaan we een paar dagen naar Bulgarije, naar een trainingscentrum waar we samenkomen en bidden met gezinnen uit Bulgarije, Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het is een zegen om hen te ontmoeten en hun getuigenissen te horen over de manier waarop ze vanuit de islam Jezus hebben leren kennen en hoe hun leven veranderd is. 

Van Bulgarije zijn we met onze kinderen doorgereisd naar Turkije. We wilden dat onze kinderen kennis zouden maken met dit land en zijn volk, om iets van dit land te ervaren. Hoewel het erg islamitisch is, wonen er toch mensen die dezelfde dingen willen als wij allemaal: een beter leven, gezondheid, werk, onderwijs en een stabiele opvoeding van de kinderen. We zijn een paar dagen bij een echtpaar geweest dat Jezus volgt en al meer dan twintig jaar in Turkije woont. Het is een gezegende ervaring om de mensen en de omgeving te zien en zoveel mogelijk in één week te ervaren. 

3. Het nieuwe leerjaar begint! 

In september begint het nieuwe schooljaar voor onze
eigen kinderen en voor de kinderen in de projecten. We
moeten vervanging zoeken voor Ioana, die de kinderclub
drie jaar lang heeft geleid, maar nu haar droom kan
verwezenlijken en in een ziekenhuis aan de slag gaat.
Zoals we steeds hebben ervaren in onze wandel met de
Heer, voorziet Hij. Madalina en Meral hebben toegezegd
een maand de kleine kinderen in de kinderclub te
begeleiden en te bezien of dit wat voor hen is. We zijn dankbaar voor de manier waarop God werkt in al deze dingen en altijd voorziet in de noden van de kinderen in de projecten. 

Bij de start van het schooljaar krijgen 45 kinderen schoenen, een rugtas met notitieboeken en andere noodzakelijke schoolbenodigdheden. Het is voor hen een goede start en helpt hun ouders enorm! 

 

4. ‘Even’ naar het Westen 

In de tweede helft van september zijn we naar Duitsland geweest om deel te nemen aan een bijzondere bijeenkomst van enthousiaste gelovigen, mensen die zich richten op het maken van discipelen in Europa, Afrika en Centraal-Azië, die werken onder jonge mensen of leven in moeilijk toegankelijke gebieden waar ze aan Gods koninkrijk bouwen en de liefde van Jezus in praktijk brengen. We hebben mensen ontmoet die vol passie en zelfverloochening dienstbaar zijn vanuit zijn liefde. 

Daarna zijn we doorgereden naar Nederland voor een paar ontmoetingen over verschillende projecten voor Medgidia in de komende periode. Eén project is het helpen van een arm Tataars gezin in Medgidia bij de renovatie van hun oude huis. Een groep broeders en zusters uit Nederland komt twee weken om het praktisch werk te doen en daarnaast de gelovigen in onze wijk te ontmoeten. 

Een ander project wordt ondersteund door vrienden in Duitsland, die bezig zijn om fondsen te werven voor de aankoop van driehonderd paar winterlaarzen en -jassen voor de arme inwoners van Valeni. 

Op de foto’s: de maandelijkse ‘projectenwinkel’ draait op volle toeren! 

5. Gebedspunten 

 • –  bovengenoemde projecten in de Tataarse wijken van Medgidia en Valeni
 • –  de bijeenkomst voor echtparen in onze gemeente
 • –  gezondheid en bescherming van ons en onze kinderen
 • –  de ontwikkeling van de kinderen in de projecten op geestelijk, emotioneel en onderwijsgebied, voor
  hun families en ouders dat ze Jezus mogen leren kennen
 • –  het werk van de Heilige Geest in het hart van alle mensen in de gemeente, dat ze Jezus zullen zien en
  hun leven aan Hem willen overgeven
 • –  kansen om moslims te vertellen van de Here Jezus
 • –  ontmoetingen met mensen in Medgidia die God zoeken, mensen die het evangelie van het koninkrijk
  verder doorgeven aan kennissen en vrienden
 • –  iedere gelovige hier, dat hij of zij een discipel en getuige van Hem mag worden.
  Verbonden in de liefde van Jezus,

Ovidiu & Ana, Medgidia