VAN: ANA & OVIDIU IONICA, MEDGIDIA, ROEMENIË
NAAR: DICK & GERRIE VAN LENTHE

BESTE VRIENDEN IN NEDERLAND,

De zomer is voorbij, de herfst is ingevallen. We danken de Heer voor een goede zomer, voor geestelijke en praktische activiteiten die we konden ondernemen. We zijn dankbaar voor allen die zich samen met ons hiervoor hebben ingezet. Door Gods genade kijken we na al die jaren met grote dankbaarheid naar ons oude kerkgebouw. Het is helemaal geïsoleerd en aan de buitenkant gerenoveerd. We weten dat God niet in door mensen opgetrokken gebouwen woont, maar al die jaren is dit een plaats van gebed en bijbels onderwijs geweest voor de Tataarse bevolking van Medgidia. Nu kan het weer tegen een stootje!

ZOMERKAMPEN

Naast het renovatiewerk hebben we afgelopen zomer gebruikt om zomerkampen te organiseren. Allereerst hielden we een zomerkamp met elf tieners onder leiding van Stefan & Ana Opris in de buurt van Pitesti. Ze hebben zich uitgeleefd met sport & spel zoals een klimmuur, paintball en zwemmen, en ze zijn geestelijk verrijkt door de dagelijkse studies en dagsluitingen. Ze hebben het erg goed met elkaar gehad en zijn opgebouwd weer naar Medgidia teruggekeerd. Voor het eerst hebben we een JOY kamp gehouden: samen met Dick en vijftien jongeren uit Nieuwleusen hielden we kampdagen voor 36 kinderen uit Medgidia. Het was een hele kluif om zoveel kinderen in de gaten te houden en elke dag een goed programma te bieden, maar het was een geweldige ervaring. Het was mooi om te zien hoe Roemeense, Tataarse en Nederlandse vrijwilligers in harmonie samenwerkten.

We danken de Heer en onze broers en zussen uit Nederland voor hun inzet om het nodige geld en materiaal voor dit kamp bij elkaar te brengen. De kinderen hebben er met volle teugen van genoten. Ze kregen driemaal per dag een maaltijd en daarnaast tussendoortjes, ze speelden, tekenden en verfden, hielden wedstrijden, speelden bijbelse verhalen na en leerden bijbelverzen uit het hoofd. Hoewel we geen grote groep jongeren in onze gemeente hebben, zijn de jongeren er als kleine groep een paar dagen met tenten op uit gegaan om gezellig samen te zijn en geestelijk toegerust te worden. Er was veel gelegenheid om in alle rust en in een vertrouwde groep te praten over alles wat hen diep van binnen bezig hield.

HET BEGIN VAN EEN NIEUW SCHOOLJAAR

We danken de Heer voor de vele kinderen die het vorige schooljaar succesvol hebben afgesloten. Na 15 augustus bezochten we heel wat gezinnen. Ook de scholen voerden gesprekken met de ouders. We kochten al het nodige schoolmateriaal voor de kinderen. In totaal 45 kinderen kregen aan het begin van het schooljaar rugtassen, pennen, schriften,
etuis en andere schoolspullen. Het was heel mooi om te zien hoe blij de kinderen waren met het feit dat ze net als kinderen van betere komaf naar school kwamen met alles wat ze nodig hadden.

Natuurlijk beseffen we dat ze hierdoor niet meteen de beste leerlingen van hun klas zullen
worden, maar we moedigen hen aan om hun beste beentje voor te zetten. Dit jaar hebben we alle kinderen die een goed kerstrapport krijgen een trainingspak voor de gymlessen beloofd. De kinderen die volgend jaar ook nog een goed eindrapport hebben, krijgen nieuwe sportschoenen en mogen gratis naar het zomerkamp. We vertrouwen erop dat meer kinderen goede vorderingen zullen maken en beter hun best zullen doen, nu deze beloning in het vooruitzicht is gesteld.

De naschoolse opvang heeft deze herfst echt vleugels gekregen. Het ziet ernaar uit dat onze oproep effect gesorteerd heeft. Op dit moment komen bijna twintig kinderen hun huiswerk in ons centrum maken. Hoewel ze niet allemaal elke middag komen, is dit al een enorme vooruitgang in vergelijking met vorig seizoen.

KLEUTERSCHOOL EN SCHOOLBEGELEIDING

Naar de kleuterschool komen nieuwe kinderen van drie en vier jaar oud die een erg laag niveau hebben. De meeste kinderen kunnen nog niet goed praten. We richten ons op de interactie met andere kinderen en leren basisbegrippen over gedrag aan. Met de oudere kinderen die vorig jaar ook al kwamen, gaan we verder met schrijven en nieuwe lesstof. Inmiddels hebben we met de nieuwe kinderen de dagen van de week onder de knie en weten ze wat goede manieren zijn. Bij de alfabetiseringslessen hebben we de kinderen in drie niveaus ingedeeld op basis van hun huidige kennis en hun potentie. We beginnen de dag met een bijbelverhaal dat de kinderen aan het denken zet. Dan komen vakken als Roemeens, rekenen, lezen en schrijven, een bepaald thema (dat verschilt per week),
handvaardigheid, tekenen en spelletjes. De kinderen leren naast de dagen van de week ook de maanden, seizoenen, getallen, klanken en andere basisbegrippen. Ze leren dan misschien niet snel, maar ze gaan wel telkens een stapje vooruit.

Over het vrouwenwerk

Afgelopen zomer gingen we met de vrouwen uit de gemeente een dagje naar Constanta. Het was een geslaagde dag, hoewel uiteindelijk maar vijf vrouwen mee konden. Het thema van de dag was een waarachtige relatie met God en met de mensen om je heen.
Op 24 september kwam Irene uit Suceava met nog twee vrouwen van Aglow ons bezoeken. We hadden een bijzondere tijd met hen. Ze hadden aandacht voor alle vrouwen, baden voor hen en zegenden hen.

Training voor de toekomst

Iuvel Veli is twee weken naar Bulgarije geweest om lessen op een nieuwe Turkse bijbelschool te volgen. We bidden dat de Heer hem zal sterken en voorbereiden om een man te worden die levens zal veranderen door de kracht van de Heilige Geest.
Samen met een groep uit Boekarest zijn we naar de Tataarse bevolking van Castelu gereisd om te bidden en het Evangelie te brengen. We geloven in de kracht van gebed en bidden voor een permanent evangelisatiewerk onder deze moslims. Bid met ons mee voor de juiste medewerkers en voor kansen om de gezinnen daar te bereiken.

DANKZEGGING…

 • We danken de Heer en jullie allen die geven uit een goed hart en die deze sociale en geestelijke hulpverlening mogelijk maken.
 • We danken de Heer voor de mensen die Hij op ons pad brengt en die ons tot zegen zijn.
 • Hartelijk dank aan allen die voor ons bidden en het werk financieel ondersteunen.
 • En ten slotte hartelijk dank voor alle mailtjes en bemoedigende woorden.

… EN VOORBEDE

 • Voor Iuxel – dat hij in deze periode van zijn leven dichter bij de Heer zal komen.
 • Voor de vrouwen: Vasfie, Pembis, Katy, Meli, Gevrie, Fatma, Cadrie, Nurten, Sevim, Ayten, Haidi, Camelia – voor bekering en honger naar God. Dat de Heer tot hen persoonlijk zal spreken.
 • Voor de feestelijke inwijding van het nieuwe gebouw.
 • Voor de kinderen: voor bescherming, wijsheid en hun leervaardigheid.
 • Voor bescherming en kracht voor alle werkers.
 • Voor bescherming en gezondheid voor ons gezin.
 • Voor een gezinswagen. Ons autootje dat we zeven jaar mochten gebruiken moest terug naar onze ouders.

Verbonden in de liefde van de Heer, Ovidiu & Ana, Medgidia