1. Vroege interventie

2. Kleuterschool

3. Schoolbegeleiding 

voor kinderen uit kansarme gezinnen in Medgidia (Roemenië) 

Voorbereid door: Ana & Ovidiu Ionica, Medgidia, Roemenië
Tirza Keesmaat, Stichting ORA zending & hulpverlening 

 

Oktober 2020 

Beste vrienden in Nederland, 

We bidden en hopen dat deze brief jullie in goede welstand bereikt en dat jullie de kracht, liefde en genade van onze Heer Jezus Christus ervaren. Het blijft een bijzondere tijd, vol verwarring, onrecht en gebrek aan vertrouwen. Te midden van deze golf aan ongezonde druk, desinformatie, corruptie en wat dies meer zij moeten we vaststellen, dat we alleen kracht en vertrouwen krijgen om door te gaan door op Jezus te zien en ons aan de waarheid van zijn Woord vast te houden. Hoe groter de uitdagingen, des te vastberadener moeten we onze ogen op de Heer gericht houden, bouwen aan zijn koninkrijk, en aandringen op de noodzaak van bekering. 

1. Kinderwerk 

Ondanks de beperkende maatregelen van regeringswege konden we in juli doorgaan met de knutselworkshops met de kinderen. De kinderen vonden het geweldig om mee te doen aan iets leuks en zinvols dat speciaal voor hen werd georganiseerd. Ze kwamen stuk voor stuk graag, blij om te kunnen spelen en spelenderwijs te leren, muziek te maken, toneelstukjes aan te leren, knutselwerkjes te doen, wat te naaien, enzovoorts.

 

2. Ontwikkelingen in Valeni 

In Valeni zijn we begonnen met het bouwen van een schutting van 120 meter lang rond ons hele perceel. Dankzij Gods genade en enkele giften konden we de nodige ijzeren palen, het vlechtwerk, cement en zand aanschaffen. Al doende kregen we nog een paar broeders op ons pad die ons kwamen helpen met de werkzaamheden: metaal snijden, lassen, graven en beton storten. We hebben een aggregaat geleend en de cementmolen van Medgidia heen en weer gesjouwd. De afgelopen maanden hebben we aardig wat tripjes moeten maken om de schutting te voltooien. Het bleek vooral lastig om lassers te vinden die wilden helpen. Terwijl de mannen aan het zwoegen waren, nam Ana de kinderen apart en sprak in hun eigen oud-Turkse taal met hen, speelde met hen en vertelde over de Heer. De ballonnen en snoepjes vallen altijd in de smaak. 

We zagen Gods voorziening op de juiste tijd. De grond waarop we tot nu toe met de kinderen bij elkaar kwamen was verkocht en mochten we niet meer voor buitenactiviteiten gebruiken. Maar nu hebben we ons eigen erf en een huis dat openstaat voor de kinderen en waarin we mensen kunnen ontmoeten.
In en om Valeni wonen heel wat mensen die gebrek lijden. We konden hen telkens zegenen met een paar dingen die ze hard nodig hadden: wat blikken voedsel, een vloerkleed, luiers voor de kleintjes, et cetera. 

 

In en om het huis is nog steeds heel wat opknapwerk te doen om regen en sneeuw buiten de deur te houden. Maar de Heer heeft ons tot zo ver geholpen en we mogen erop vertrouwen dat Hij dit zal blijven doen. We denken zo maar dat Hij in Valeni en de omliggende dorpen nog veel werk te verrichten heeft…
Bid met ons mee voor arbeiders en discipelen die opstaan en de oogst op de velden willen gaan binnenhalen. Dat is de belangrijkste klus die geklaard moet gaan worden! 

3. Hulpgoederen 

In augustus kregen we een grote vrachtwagen met bergen kleding, speelgoed, vloerkleden, meubels, lakens en dekens en ook wat levensmiddelen binnen. De achtertuin van ons centrum stond tjokvol en nog moesten we uitwijken naar een andere opslagplaats om alles kwijt te kunnen. Samen hebben we hard gewerkt om de goederen te selecteren, in te delen, het een en ander te wassen en vervolgens onder de noodlijdende gezinnen in Medgidia en vijftien omliggende dorpen te distribueren, deels via bevriende organisaties. Later die maand kregen we een gift van een bedrijf in de vorm van een groot aantal dozen melk die we aan kinderrijke gezinnen in Medgidia en Valeni konden uitdelen. Verder nam een organisatie uit Oostenrijk contact met ons op, die een vrachtwagen met eten en pizza’s naar onze omgeving had gestuurd. We mochten een aantal pizza’s en ander voedsel ophalen en uitdelen onder de arme gezinnen in Medgidia. 

   

4. Een nieuw lesjaar 

In Medgidia zijn we het nieuwe leerjaar in september met maar twee grote projecten begonnen: de alfabetiseringsklas en de naschoolse opvang. In verband met de beperkende maatregelen voor schoolkinderen en de afstand die je in de lokalen moet houden hebben we de kleuteropvang voorlopig moeten stopzetten. Wel komen de oudere kinderen die eerder naar de kleuteropvang kwamen nu naar de 

alfabetiseringsklas, zodat ze op deze manier toch hun regelmaat hebben en nieuwe kennis kunnen opdoen.
De medewerkers hebben een rondje langs alle gezinnen gemaakt en lijsten opgesteld van de kinderen die mee kunnen doen. Daarna hebben we alle deelnemende kinderen in Medgidia plus vijftien kinderen in Valeni een tasje met shampoo, tandpasta en tandenborstel, wasmiddel en zeep gegeven. Sommige kinderen hebben ook schoolspullen, kleding, schoenen en een rugtas gekregen, omdat ze al die dingen niet hadden en je dan niet naar school kunt. 

Een weduwe met zes kinderen gebruikte het wasmiddel dat we haar gegeven hadden om alles in huis te wassen – vloerkleden, kleding, wat je maar kunt bedenken. Ze was zo blij dat haar huis weer spic en span was, ze was er God heel dankbaar voor. 

Nu zitten de kinderen in ons centrum op gepaste afstand van elkaar en moeten een mondkapje op. We zorgen ook voor desinfectans en papieren doekjes. Elk kind heeft zijn eigen doos met schrijfspullen. Op die manier voldoen we zoveel mogelijk aan de voorschriften van de overheid. Wanneer de kinderen weggaan, krijgen ze een snack, omdat we hun in het centrum geen eten mogen geven. 

 

 

 

5. Gebedspunten 

 • Graag jullie gebed voor onze gezondheid. De afgelopen twee maanden werden we geplaagd door allergieën, hoofdpijn, kortademigheid, niezen en dat soort dingen. Ovidiu heeft last van zijn schouders, handen en hielen, Eldiada van buikpijn.
 • Bid voor krachtige verbondenheid met de Heer, voor vrede en vertrouwen in ons hart, en voor Gods voortdurende leiding in onze bediening.
 • We hebben goede vakkrachten nodig voor ons huis, voor een nieuw dak en de renovatie binnen. We bidden dat we in december naar de Tataarse wijk kunnen verhuizen.
 • Bid voor Gods hand op de gelovigen, hun gezin en de mensen die onze diensten bezoeken, dat we allemaal mogen groeien in liefde en gehoorzaamheid aan Hem, zodat we de blijde boodschap van Gods koninkrijk en verlossing door Jezus Christus in onze omgeving kunnen blijven verspreiden.
 • Bid voor mensen en middelen om het huis in Valeni aan de buitenkant te renoveren, een schuur voor gereedschap, brandhout en verder materiaal te bouwen, een houtkachel aan te schaffen, het dak te repareren en de grond op het erf te egaliseren.
 • Bid voor het werk van de Heilige Geest in Valeni, dat Hij de mensen tot Jezus zal trekken, zodat ze zijn liefde zullen ervaren en hun hart zal veranderen. Wij hebben wijsheid en liefde nodig om zout en licht te zijn, zodat we bruikbaar zijn in Gods koninkrijk en het leven van de kinderen en hun families zal veranderen.
  Heel hartelijk dank voor jullie trouwe gebeden en ondersteuning. Onze hemelse Vader kijkt juist in moeilijke tijden naar zijn kinderen om. Hij is altijd goed voor ons allemaal.
  De Heer zegene jullie in al jullie noden!
  Ovidiu & Ana, Eldiada en Eldad, en team